
NIM - Søndag den 17. august vågner Gårdmuseet Stjernholm endnu engang til live med dufte, lyde og latter fra gamle dage. Der presses honning, snos reb og bages vafler – og inden da knokler frivillige med kalk og pensel for at gøre det hele smukt.
Tekst og foto Jørn Kildall
I weekenden op til det store årlige arrangement er der gang i både koste, kalkspande og malerpensler på Gårdmuseet Stjernholm. En lille flok frivillige mødes og får det hele til at skinne lidt ekstra, så museet står knivskarpt søndag den 17. august.
Det er jo lidt ligesom at gøre klar til gæster. Vi vil gerne have, at stedet tager sig ordentligt ud, og det er faktisk ret hyggeligt, siger én af de frivillige, mens hun vifter med en pensel.
Honning, håndværk og halløj
På selve dagen – fra kl. 11 til 16 – går det løs. Der presses honning med håndkraft, som i gamle dage, hvor slyngning stadig var en by i Rusland. Knive bliver slebet med ildhu, reb snos som i de gode gamle rebslagermøller, og essen gløder i smedjen.
Midt på gårdspladsen dufter det lifligt af de populære Stjernholmvafler, og børnene leger gammeldags lege, hvor både hinkesten og sækkevæddeløb får deres velfortjente comeback.
Det er helt vildt, hvor hurtigt ungerne finder ud af det. De opdager, at man faktisk godt kan have det sjovt uden skærm, siger én af de voksne med et grin.

En søndag med tradition og sammenhold
Det hele foregår i den idylliske ramme på Skanderborgvej 1 i Nim – og det er efterhånden blevet en tilbagevendende begivenhed, mange sætter kryds i kalenderen for.
Det er bare en rigtig god dag. Og der er noget særligt over, at det er de gamle håndværk, der er i centrum. Det hele er lavet med kærlighed – både af dem, der gør klar i weekenden før, og dem, der står for aktiviteterne, fortæller en af arrangørerne.
Så tag familien under armen, glem klokken for en stund – og kom og mærk historiens vingesus, når Stjernholm endnu en gang bliver levende for en dag.